vrijdag 26 augustus 2016

De eerste drie weken...

Hallo iedereen, ondertussen ben ik al drie weken in Paraguay en ik ben het hier nog lang niet beu hoor, integendeel, het wordt steeds leuker omdat ik nu meer te doen heb.

22 augustus was het dia del folklore en op deze dag bracht iedereen typisch Paraguayaanse gerechten mee naar school zoals chipa (een soort brood), empanada’s, sopa,… ik moest iets typisch van België maken. Ik had gedacht om wafels te bakken maar dat ging niet omdat mijn gastgezin geen wafelijzer had, dus toen besloot ik om chocoladekoekjes te maken, wel met Paraguayaanse chocolade ;). Tijdens de pauze op school maakten we een tafel klaar om al de gerechten op te serveren en iedereen mocht pakken wat hij wou. Ze vonden mijn chocoladekoekjes allemaal super lekker! Na de pauze moesten alle klassen hun dans of toneeltje dat ze hadden voorbereid opvoeren. Dit was heel leuk om te zien want ze droegen allemaal typische kleren uit Paraguay. Ook ik moest een dans opvoeren met mijn klas en dit was heel goed gelukt. Ik moest een lange rok aandoen en de leerkracht maakte een vlecht in mijn haren.

Op mijn school vindt er in september een olympiade plaats waarin ze de olympische spelen nadoen. Er zijn wedstrijden tussen verschillende scholen van mijn stad. Ik zit in team rood en we moeten ook een dans doen, hiervoor oefenen we bijna elke avond. Er komt dan een dansleraar naar school die ons de dans aanleert, hij kan heel goed dansen en heeft de hele choreografie gemaakt voor ons. De dans duurt wel meer dan zes minuten en er doen heel veel leerlingen aan mee.
Dinsdag ben ik na school naar een vriendin van mijn klas geweest, zij woont naast de school dus dat is wel handig. De school is hier al om half 1 gedaan, dus na school zijn we eerst een broodje gaan eten met wat vrienden van de klas. Toen zagen we dat er op school een handbalwedstrijd was tussen verschillende scholen en zijn we even gaan kijken. Toevallig waren er ook twee andere AFSers van België die ook in mijn stad wonen maar wel op een andere school zitten. Het was wel leuk om deze match te zien en er waren allemaal verschillende scholen om te supporteren.

Mijn gastgezin is katholiek (zoals de meeste mensen in Zuid-Amerika) en deze week ben ik hier voor de eerste keer naar de kerk geweest met hun. Dit is echt heel anders als in België! We waren zo’n 3 minuten te laat en daarom moesten we de hele mis (een uur) achterin de kerk staan omdat de kerk propvol zat. Het was een heel grote kerk met twee verdiepingen en alles zat vol. Er waren zo’n veertig mensen die moesten staan omdat alle zitplaatsen bezet waren. Dit is dus een heel verschil met België, waar de kerken vaker leeg zijn dan vol :p

Gisteren is er een vriendin van mijn klas naar mij thuis gekomen, ze kan best goed Engels maar ze probeert zo veel mogelijk Spaans te praten omdat ik dat moet leren. Dat vind ik wel goed want ik wil zo snel mogelijk goed Spaans kunnen praten. In de klas is het nog steeds best moeilijk om alles te volgen omdat de leerkrachten heel snel praten, maar dat betert wel.
Ik ben ook al gewend geraakt aan de Paraguayaanse cultuur hier want als we ergens naartoe gaan zeggen mijn gastouders dat altijd pas vijf minuten op voorhand. Gisteren bijvoorbeeld zei mijn gastmama om 8 uur ‘s avonds: “Kom we gaan naar het shoppingcenter want ik heb een nieuw hemd nodig voor mijn werk”. En nog geen kwartier later waren we in het shoppingcenter. Het was daar super groot en er waren niet alleen winkels maar ook een spookhuis, een soort lunapark, een speeltuin voor kinderen, een plaats waar je foto's kon laten maken en nog veel meer.

Vandaag ben ik op de school van mijn gastzusje in haar klas gaan vertellen over België want de leerkracht van Engels vroeg of ik dat wou doen. De kinderen van haar klas zijn elf jaar en spreken al best goed Engels. Alle kinderen waren super enthousiast en stelden heel veel vragen over België en over mijn leven daar. Ik had ook chocotoffs voor hun meegenomen en dat vonden ze natuurlijk heel lekker.

Vanavond ga ik voor de eerste keer naar een fuif in mijn stad. Het is in een chique disco en totaal anders dan de fuiven in België. Hier kijken ze je raar aan als je in jeans en allstars naar een fuif gaat. Alle meisjes doen hier rokjes en kleedjes aan met hakken en veel meisjes laten speciaal hun haar en make up doen. Gelukkig heb ik mijn kleren van mijn galabal in België meegenomen :) Ze gaan hier ook pas om 1 uur naar die disco en komen dan rond 6 of 7 uur ’s morgens weer terug thuis! Ik ben eens benieuwd voor vanavond. Morgen ga ik met mijn gastmama en zusje shoppen in nog een groter winkelcentrum waar het blijkbaar heel goedkoop is. Hier is trouwens alles veel goedkoper, zo heb ik een boekentas gekocht voor zeven euro en kan je hier heel mooie horloges kopen voor vier euro.

Nu ga ik door want we gaan familie bezoeken. Ciao!!!

dinsdag 16 augustus 2016

 Hallo! Gisteren was het best slecht weer hier in Paraguay. ’s Nachts had het heel veel geregend en geonweerd, dit was de eerste keer dat ik dit meemaakte hier. Overdag had het zelfs even gehageld en mijn gastzusje was heel blij omdat ze dit nog bijna nooit had gezien en omdat het op sneeuw leek. Die dag heb ik dus niks speciaals gedaan. Ik heb wat geknutseld met mijn gastzusje en ’s avonds zijn we naar een groot meer dat hier dichtbij ligt gegaan. Mijn gastouders weten dat ik in België badmintonde, en ineens kwam mijn gastpapa af met een badmintonset met  daarin vier rackets, een net en pluimpjes. Ze hadden dit nog nooit gedaan en ik moest het hun leren. Nu vinden ze het echt super leuk om te doen en willen ze bijna elke avond gaan badmintonnen.

Vandaag is het in Paraguay dia del niño, dit is een speciale dag voor kinderen. Er worden op school dan allerlei activiteiten voorzien voor de kinderen en op mijn school stonden er zelfs springkastelen (ik zit op een school waarop alle leeftijden zitten, van kleuters tot 18-jarigen). Ik had jammer genoeg gewoon les.
 L.O. is hier ook heel anders dan op mijn vorige school in België. We gingen volleyballen, maar omdat we het volgende lesuur een taak moesten afgeven van wiskunde, ging meer dan de helft van de klas gewoon op de tribune langs het sportveld hun taak afmaken. Dit is hier blijkbaar heel normaal want de leerkracht zei er niks van, hij gaf eigenlijk ook geen les, maar liep gewoon maar wat rond en praatte met leerlingen. Op den duur waren we nog maar met vier aan het volleyballen.

22 Augustus is het in Paraguay dia del folklore en moeten we met onze klas de danza Paraguaya (een typisch Paraguayaanse dans) dansen. Tijdens de les zijn we dit aan het oefenen en het is best grappig. De meisjes moeten een lange rok aan en een vlecht in hun haar en de jongens moeten een soort pak aan en een hoed opzetten.
Vandaag is het gelukkig wel heel mooi weer en 32 graden. Ik zit hier nu buiten in de tuin mijn blog te typen :)
Zoals ik al zei is hier in de buurt een heel groot meer met een park en plaats om te wandelen en fietsen. ’s Avonds komen hier heel veel mensen naartoe om tereré te drinken (een typische koude thee van Paraguay), te wandelen, Pokémons te vangen,... Hier ben ik eergisteren naartoe geweest met een nicht van de familie en haar vrienden, die zitten op de universiteit langs het park. We hebben er tereré gedronken en zijn ’s avonds wat gaan eten. De Paraguayanen eten hier ’s avonds altijd pas rond negen uur en eten twee keer per dag warm.

Tenslotte nog enkele weetjes over Paraguay:
  • ·        Ze gooien hun toiletpapier in een vuilbak en niet in de wc
  • ·        Ze douchen minstens één keer per dag en in de zomer wel tot drie keer per dag
  • ·        Er zijn veel zandweggetjes en kasseiwegen
  • ·        Echt iedereen drinkt hier tereré en neemt dit overal mee naartoe
  • ·        Er komen soms mensen in de openbare bussen eten en drinken verkopen
  • ·        Het verkeer is hier veel onveiliger dan in België, motorrijders zitten soms met drie of vier op een motor en zonder helm!

dinsdag 9 augustus 2016


Hola :) ik heb in een paar dagen tijd al best veel gedaan hier in Paraguay. Ik ben al naar Brazilië geweest naar een heel groot shopping centrum, daar zijn we ’s avonds gaan eten. Er was namelijk een verdieping met allemaal (fastfood)restaurants zoals McDonalds, burger king, subway,… we hebben er een broodje gegeten met gegrild vlees ertussen. Gisteren (maandag) had ik nog geen school en mocht ik dus alleen thuisblijven met de poetsvrouw (die alle klusjes in huis doet zoals de was, en ook eten maakt), toen had ik even tijd om te skypen met mijn familie in België want ik had natuurlijk veel te vertellen. Na de middag ben ik naar mijn school geweest om vanalles te regelen en kreeg ik een rondleiding van de directeur.  

Mijn eerste schooldag
Vandaag was mijn eerste schooldag, en na deze dag kan ik zeggen dat school in Paraguay heeeel anders is dan in België. Ik heb school van 7 uur tot 12.35 uur in een privéschool ‘Sembrador’. Ik heb ook mijn uniform gekregen en het lijkt een beetje op een groene joggingbroek met een wit T-shirt en een joggingvest.
Toen ik op school aankwam kwamen er al meteen leerlingen van mijn klas op me af die zich voorstelden en een knuffel en twee kussen gaven (dit is heel normaal in Paraguay want zelfs leerkrachten knuffelen met leerlingen). Iedereen stelt hier super veel vragen over België en waarom ik voor Paraguay heb gekozen. Gelukkig kunnen ze best goed Engels. Ik zit met ongeveer 30 leerlingen in de klas en iedereen is super vriendelijk. Ze moesten een test maken van chemie en die hoefde ik niet mee te maken. Ook een ander meisje van mijn klas hoefde de test niet te maken omdat ze over een maand op uitwisseling gaat naar Italië, dus mochten we gewoon naar buiten gaan en daar wachten tot de rest klaar was.
Als de leerlingen klaar zijn met hun test, mogen ze gewoon naar buiten wandelen en daar wachten tot het lesuur om is. De leerkrachten gaan hier soms gewoon uit de klas om bijvoorbeeld koffie te halen of om naar de wc te gaan. Ook mag iedereen gewoon eten en drinken in de klas en delen ze zelfs eten met de leerkrachten. Toen het pauze was (rond 10 uur) konden we hamburgers, pizza, hotdog, frieten, chips, koeken enzo kopen voor minder dan een halve euro!
De leerkracht laat ook gewoon leerlingen aan het bord alles uitleggen aan hun klasgenoten en ondertussen drinkt ze koffie :)  Dit is dus veel minder streng dan de school in België!

Na de middag ben ik met mijn gastpapa en gastzusje schoolspullen gaan kopen en ’s avonds heb ik pannenkoeken voor hun gebakken, die ze super lekker vonden!

 Nu ga ik me douchen want dat doen ze hier minstens één keer per dag, en in de zomer zelfs tot wel drie keer per dag. 
Adiós!

zondag 7 augustus 2016

Na een lange vlucht ben ik aangekomen in Paraguay :) Het is er nu winter en 35 graden! Dat belooft voor de zomer. We hadden eerst twee dagen een aankomstkamp in een heel mooi hotel in Asuncion. In dit hotel kwamen AFS-studenten van Nederland, Duitsland, Italië, Canada, de Verenigde Staten en België samen. Het had zelfs een zwembad op het dak. We kregen er uitleg over Paraguay en de gewoontes in dit land. Na dit kamp ging ik met de bus naar Ciudad del Este, de stad waar mijn gastgezin woont. Dit was een busrit van 7 uur! Gisterenavond, toen ik aankwam bij mijn gastgezin stonden ze me op te wachten met een groot papier waarop stond dat ze hoopte dat ik heel gelukkig ging zijn in Paraguay en dat ze me welkom heetten in hun huis. Hierna zijn we meteen naar een familiefeestje geweest. Toen we thuis aankwamen was ik heel moe en ben ik meteen gaan slapen. Vandaag moesten we om half acht opstaan omdat mijn gastzusje een danswedstrijd had, dit was een wedstrijd waarbij heel veel dansgroepen met kinderen de Paraguayaanse dans dansten. De kinderen waren allemaal heel erg geschminkt en hadden typisch Paraguayaanse kleding aan. Het was heel mooi om te zien.



’s Middags hebben we in een restaurant van hun familie gegeten, daar was heel veel keuze en zelfs Chinees eten. In de namiddag zijn we een wandeling gaan maken naar de grens met Brazilië, dit is maar tien minuutjes wandelen van hun huis. Paraguay en Brazilië worden van elkaar gescheiden door een rivier, de Parana. Hierover is een lange brug gebouwd, de Puente de la Amistad (brug der vriendschap).


Nu ben ik ondertussen thuis en had ik even tijd om mijn blog te typen terwijl mijn gastzusje tv kijkt. Mijn gastfamilie is echt heel vriendelijk en ze stellen super veel vragen over België en over mijn familie. Mijn gastouders kunnen alleen Spaans spreken, maar gelukkig kan mijn gastzusje wel goed Engels en kan ze tolk spelen :) , maar ik hoop dat ik over een paar weken of maanden ook goed Spaans ga kunnen spreken. 

woensdag 3 augustus 2016

Morgen is het zover :)

Morgen vertrek ik naar Paraguay! Het is een lange vlucht met 2 overstappen, één in Frankfurt en één in Sao Paulo. Bij aankomst in Asunción, de hoofdstad van Paraguay, hebben we eerst een aankomstkamp van een paar dagen met alle AFS-studenten die naar Paraguay gaan.


Mijn koffer is ondertussen helemaal klaar en weegt net niet te veel J Ook alle cadeautjes van mijn afscheidsfeestje zitten er in en nog wat chocola en cadeautjes voor mijn gastgezin. 


maandag 1 augustus 2016

Nog 3 dagen...



Over drie dagen vertrek ik naar Paraguay en begint mijn avontuur. Ik ga er 11 maanden in een gastgezin in Ciudad del Este wonen. Dit is de tweede grootste stad van Paraguay en ligt vlakbij Brazilië.  

Informatie over Paraguay

Paraguay ligt in het midden van Zuid-Amerika. De buurlanden zijn Argentinië, Bolivië en Brazilië. De oppervlakte is 406.752 km2 en is dus ongeveer 13 keer groter dan België. De hoofdstad is Asunción. Paraguay betekent letterlijk: ‘water dat naar de oceaan vloeit’. De belangrijkste rivieren zijn de ‘Rio Paraguay’ en de ‘Parana’. Er wonen ongeveer 6.783.272 mensen en ze betalen er met guarani. Het tijdverschil is in de winter 5 uur en in de zomer 6 uur. De officiële talen zijn Spaans en Guarani. Paraguay staat bekend om de prachtige natuur. Er zijn regenwouden, Nationale parken, rivieren en watervallen.


 Mijn gastgezin

Ongeveer 2 maanden geleden kreeg ik een bericht van mijn gastgezin. Ik ga één gastzusje hebben van 11 jaar, ze woont samen in huis met haar ouders en oma en opa, ook hebben ze een meid in huis die de klusjes doet. Gelukkig kan mijn gastzus best goed Engels, we hebben al gestuurd via WhatsApp en zelfs al geskypet. Ze heeft me al haar hele familie en huis laten zien :)

Ik kijk er al naar uit om te vertrekken!