zondag 11 september 2016

Hallo iedereen!

We zijn met het gezin dus naar de film geweest in het shoppingcenter, dit was gelukkig een Disney film die ik begreep in het Spaans. Het was een grote filmzaal, maar er waren maar heel weinig mensen.  Ik ben hier ook al gaan shoppen om sandalen te kopen en dat was natuurlijk best goedkoop!

In het weekend hebben we altijd veel te doen, we gaan dan meestal naar familie om er te eten en mijn familie wilt me ook zo veel mogelijk van Paraguay (en Brazilië) laten zien. Zo zijn we vorig weekend naar ‘templo budista’ geweest in foz do iguaçu, een stad in Brazilië die aan mijn stad, Ciudad del Este, grenst.  Templo budhista is een gebedsplaats met heel veel  grote Boeddhabeelden en mooie tuinen. Het was wel eens mooi om te zien en veel toeristen komen er naartoe. Hierna zijn we in Brazilië taart gaan eten in een soort restaurant waar super veel soorten taart en andere desserten waren om uit te kiezen.
Op school moeten de laatstejaars een project uitvoeren. Ik zit in een groepje dat elke dinsdag na school naar een klein schooltje voor de armere kinderen in Paraguay gaat. Daar gaan ze dan leerrijke spelletjes spelen met de kinderen en ook buiten een kamertje bouwen waarin ze dan allemaal spelletjes en boeken gaan leggen waarmee de kinderen kunnen spelen en lezen.
Dinsdag ben ik voor de eerste keer gaan meehelpen in dat schooltje en het was echt een groot verschil met onze school. Het was er heel klein en je zag echt dat ze er arm waren. De banken van de kinderen waren heel oud  met een tafeltje en stoel aan elkaar. Ook zaten er kinderen van allerlei leeftijden bij elkaar in de klas, van zes jaar tot wel elf jaar oud. Ze waren super blij dat wij met hun spelletjes kwamen spelen.
Dit weekend heb ik mijn tweede AFS-weekend gehad. Dit was een weekend met alle AFS-studenten die in Paraguay zijn. Het vond plaats in de hoofdstad, Asuncion. Alle studenten van mijn stad, Ciudad del Este, vertrokken vrijdagmorgen al om 1 uur. Gelukkig was het een luxe bus waarin je heel goed kon slapen want het was zo’n zes uur rijden. Vrijdag hebben we eigenlijk niks speciaals gedaan op het kamp, alleen op het AFS-kantoor gezeten om papieren in orde te brengen en ook heel lang in een gebouw gezeten om onze visum aan te vragen.
Het kamp vond plaats op een hele mooie locatie, in een soort jeugdherberg met heel veel ruimte en zelfs een zwembad. We kregen per drie een kamer in een klein gebouwtje. Het kamp was vooral bedoeld om ervaringen uit te wisselen met andere AFS’ers  en te praten over je gezin, de stad en het land zelf. Het was wel eens leuk om de andere AFS studenten weer terug te zien. Het eten was er ook super lekker.
Om de bus terug te nemen moesten we een uur wachten bij een busterminal, daar waren allemaal kleine winkeltjes en kraampjes. Je kon er van alles kopen zoals empanada’s, chipa, snoep, kleren, tereré,…  Er was een heel vriendelijke Paraguayaanse vrouw die ook op haar bus moest wachten en ineens naar ons toekwam om ons zomaar gratis chipa te geven die ze had gekocht,  chipa is een soort brood met kaas of maïs dat ze als snack of ontbijt eten. We kende haar niet eens en ineens kwam ze naar onze groep toe om chipa te brengen. We vonden dit best raar maar natuurlijk heel erg vriendelijk van haar en we vroegen aan de vrijwilliger van AFS waarom ze dat zomaar gaf en hij zei dat mensen van Paraguay het graag zien dat buitenlanders gelukkig zijn. Ze vinden mensen die van andere landen komen heel interessant en zien graag dat wij gelukkig zijn in hun land. We wouden iets terugdoen voor die vrouw, maar niemand had iets bij om aan haar te geven dus schreven we op een briefje ‘muchas gracias’ met onze namen en het land waar we van kwamen. Ze vond dit heel lief en was al onze namen hardop aan het lezen.

Zo, nu weten jullie weer wat ik deze week gedaan heb :) Daaaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten