vrijdag 6 januari 2017

Hallo iedereen
Nog een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar :) In dit blogberichtje ga ik jullie vertellen hoe ik de feestdagen hier gevierd heb in Paraguay.

Op kerstavond zijn we eerst om acht uur naar de mis geweest, de kerk zat echt propvol, veel voller dan normaal. Hier hebben ze trouwens ook een traditie om met kerstmis rode kleren aan te doen en met nieuwjaar witte of gele. Op die dag zag je dus overal mensen met rode kleren aan in de mis zitten. Daarna zijn we naar het huis van de oma gegaan, waar de hele familie van mijn papa’s kant samenkwam. We hebben wat klein vuurwerk afgeschoten met de nichtjes en neven. Om kwart voor twaalf  begonnen we pas aan het avondeten, ik had ondertussen heel veel honger natuurlijk. Het eten was gelukkig heel lekker, namelijk kalkoen, aardappelgratin, groenten, sopa en mandioka.
Om twaalf uur begon iedereen ineens vuurwerk af te schieten en leek het wel nieuwjaar want iedereen begon elkaar knuffels en kussen te geven en een gelukkige kerst te wensen. Ook heb ik enkele kerstliedjes gespeeld op mijn dwarsfluit en mijn zusje op haar piano.
De volgende dag hebben we uitgeslapen en zijn we rond de middag naar het huis van familie geweest die een groot ingebouwd zwembad hebben. Ik heb samen met mijn zusje en een nichtje de ganse namiddag in dat zwembad gezeten want het was zo’n veertig graden. ’s Middags hebben we de restjes van de vorige dag gegeten en daarna nog wat watermeloen.

Met nieuwjaar zijn we naar het huis van twee tantes geweest die in Yataity wonen, dat is een klein stadje zo’n 3,5 uur van onze stad vandaan. Het is er heel anders als de stad waar ik hier woon. Het is op het platteland en er zijn veel boerderijen, velden en de koeien lopen er gewoon op straat. Ook groeien er heel veel bomen met fruit zoals mango’s, kersen, granaatappels, bananen, mburucuya,…
We kwamen pas rond tien uur ’s avonds aan in het huis van de tantes en de rest van de familie was er al allemaal. Er lagen buiten allemaal matrassen waarop de mannen ’s nachts gingen slapen. Het huis van de tantes was best groot en had allemaal verschillende kamers waar iedereen kon slapen, in totaal sliepen er wel 25 man.
De volgende dag  had mijn tante me geleerd hoe ze chipa maken, dat is een soort typisch brood van Paraguay. We hebben ook nog volleybal en badminton gespeeld in de tuin met de neven en nichten. Het nadeel was wel dat iedereen erna heel erg bezweet was want het was weer heel erg heet. We zijn ook nog wat gaan wandelen en hebben een heel goedkoop ijsje gegeten, twee bollen voor  maar 80 cent!
’s Avonds hebben we wat vuurwerk afgevuurd en hebben we weer lekker gegeten, ongeveer hetzelfde menu als met kerstmis. Ik had verwacht van de Paraguayanen dat ze nog lang zouden opblijven en feesten na nieuwjaar maar dat was niet zo, de hele familie ging rond kwart voor één al slapen en ik dus ook.
De volgende dag zijn we naar Villarica geweest, dat is een stad kortbij Yataity. ’s Avonds hebben we weer gevolleybald en gebadmintond met de neven.
De dag erna ging iedereen van de familie naar huis, maar wij gingen doorreizen naar Asuncion, de hoofdstad van Paraguay en onderweg stoppen in enkele stadjes zodat ik de mooie plekken van Paraguay ook leerde kennen. We bleven er slapen in een mooi, groot hotel met een groot zwembad en wat bleek… wij waren er de enige gasten! Dus we hadden een privézwembad :) In de tuin van het hotel stond er zelfs een kooi met aapjes, een schildpad en hamsters.
’s Avonds zijn we naar Asuncion geweest en daar was het heel mooi en gezellig. Er was een groot meer en plaats om te wandelen en fietsen. Ook zijn we naar het huis van de president gaan kijken en dat was heel mooi en groot en verlicht in alle kleuren.
De volgende dag gingen we naar huis maar zijn we op de terugweg nog op veel mooie plaatsen gestopt om te kijken en foto’s te maken. Het uitzicht onderweg was ook echt prachtig om naar te kijken, veel velden vol met palmbomen, mooie natuur en af en toe een koe op de straat :p

Zo, nu weten jullie ook hoe ik de feestdagen heb doorgebracht hier in Paraguay :)

Tot het volgende blogberichtje! Daaaaag xxx